Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την έξωση που ανακοίνωσε το “Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας – Τμήμα ΓΣΕΕ” στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο (ΚΙΦΑ) Δράμας από το χώρο που του παραχωρούσε. Οι λόγοι που επικαλείται έχουν να κάνουν με τη νομιμοφάνεια του ΚΙΦΑ, δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της στέγασης και την αναγκαιότητα εύρεσης γραφείων για την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών. Όλα αυτά στην Ελλάδα του 2014, με σχεδόν 30% ανέργους και ακόμα περισσότερους ανασφάλιστους, χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, κομμάτι της οποίας παρέχει με συνέπεια το ΚΙΦΑ Δράμας τα τελευταία 2,5 χρόνια στους ανασφάλιστους της Δράμας.
Προφανώς το Εργατικό Κέντρο Δράμας δεν χόρτασε από τη νομιμότητα του κράτους που κατάντησε τη Δράμα, μέσω της νομιμότατης κρίσης, πρωταθλήτρια στην ανεργία (http://www.makthes.gr/news/politics/109198/) - δεν του φτάνουν οι νομότυπες μαζικές απολύσεις και διαθεσιμότητες, ο νόμιμος μισθός των 400 ευρώ, οι νόμιμες διακοπές του ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά (ατέλειωτος ο κατάλογος της κρατικής νομιμότητας!). Προφανώς θεωρεί ότι το δικαίωμα για όλες/ους στην ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μπορεί και να είναι παράνομο – οπότε προτιμάει “τη νομιμότητα απέναντι στις αρχές” (όπως το ίδιο λέει) έναντι της αλληλεγγύης που προσφέρει το ΚΙΦΑ.
Προφανώς οι μετανάστες και οι έλληνες που συνωστίζονται στα σαλόνια που παραχωρεί το Εργατικό Κέντρο στο ΚΙΦΑ δεν είναι tres chic και χαλάνε τη φαντασίωση του success story και του πρωτογενούς πλεονάσματος που οικοδομεί η κυβέρνηση ποδοπατώντας την εργατική τάξη – τέτοια δυσλειτουργία φυσικά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τους εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου Δράμας.
Προφανώς τα στίφη των Εργαζόμενων Καταναλωτών αδημονούν να βρουν στέγη, για να οργανώσουν ακόμα καλύτερα την κατανάλωσή τους – αναρωτιόμαστε όμως σε μία πόλη με 50% ανεργία, που στα κομμάτια βρέθηκαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τις φοροεπιδρομές έχουν το περιθώριο να καταναλώσουν κιόλας.
Το Κοινωνικό Ιατρείο Δράμας είναι μία αυτοδιαχειριζόμενη δομή αλληλεγγύης που προσφέρει σε όλες και όλους ανεξαιρέτως (μετανάστες και έλληνες) το αυτονόητο: ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Τέτοια εγχειρήματα, όσο νομότυπα και να μην είναι, είναι απολύτως νομιμοποιημένα στη συνείδηση της κοινωνίας – σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η οποία τηρώντας το γράμμα του αστικού νόμου, συστηματικά αποδομεί στοιχειώδη κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, στερούμενη εντελώς όμως κοινωνικής νομιμοποίησης. Το Εργατικό Κέντρο Δράμας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί κομμάτι του δοκιμαζόμενου κόσμου της εργασίας και να το αποδείξει έμπρακτα – ειδάλλως μαύρο φίδι που το έφαγε.
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Ιούνιος 2014