Πολιτικοί και ΜΜΕ αποκαλούν τους υγειονομικούς ήρωες και τους επαινούν μεγαλόστομα σε σχεδόν παγκόσμιο επίπεδο. Το νόημα αυτού του επαίνου έγινε φανερό όταν θεσμικές συμπεριφορές έδειξαν ότι τα καλυμμένα με μάσκες στόματά τους πρέπει να είναι και κλειστά. Όταν οι υγειονομικοί φώναξαν την προηγούμενη Τρίτη, 7/4, στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ζητώντας μέτρα για τη βελτίωση των απανταχού συστημάτων υγείας, ο όρος των κλειστών στομάτων φανερώθηκε στην πράξη.
Σε ανοιχτά αυταρχικά καθεστώτα οι διαμαρτυρόμενοι υγειονομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Στην πόλη Κέτα του Πακιστάν η αστυνομία χρησιμοποίησε βία εναντίον τους και τους οδήγησε στα αστυνομικά τμήματα. Στο Σουδάν τους ξυλοκόπησε και στο Δελχί ομάδα υγειονομικών νοσοκομείου υπέβαλαν παραιτήσεις, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από τη διοίκηση.
Στην Ελληνική Δημοκρατία σημάδια του όρου των κλειστών υγειονομικών στομάτων υπήρξαν και πριν την Τρίτη. Ήταν ο χαρακτηρισμός των απόψεων των γιατρών για το ΕΣΥ από υφυπουργικά χείλη ως fake news, ήταν η πλήρης απόκρυψη της συνέντευξης της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) στην ΕΡΤ, ήταν η έγγραφη απαγόρευση της Διοίκησης του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας στους υγειονομικούς να μιλάνε στα ΜΜΕ. Την Τρίτη, στις 7/4 τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο προαύλιο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός απωθώντας τους διαμαρτυρόμενους αλλά τελικά απωθήθηκαν οι ίδιοι εκτός του χώρου. Αποτελεί ειρωνεία ότι τα ΜΑΤ επικαλέστηκαν τα μέτρα κατά των συναθροίσεων παραβλέποντας το γεγονός ότι μέσα στο Νοσοκομείο το προσωπικό συναθροίζεται πολύ περισσότερο..
Η παντελής αποσιώπηση των κινητοποιήσεων της 7 Απρίλη και η πλήρης απουσία αναφορών στις απόψεις και τα αιτήματα των υγειονομικών για το ΕΣΥ από την πλευρά της κυβέρνησης και των ΜΜΕ αποσκοπεί στο να μην ακουστεί η διαφωνία τους με το «όλα βαίνουν καλώς» που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο.
Γιατί άραγε οι υγειονομικοί, οι μόνοι που γνωρίζουν την αλήθεια στο ΕΣΥ, πρέπει να μην μιλούν; Προφανώς για να μπορεί η κυβέρνηση και οι περί αυτήν να μην λένε την αλήθεια για το ΕΣΥ. Όλα αυτά πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε, όταν «σαν παιδιά που πιστεύουμε ότι μας λέει ο γονιός», εμπιστευόμαστε τυφλά και κουφά «το Υποκείμενο που υποτίθεται ότι ξέρει» αφού όλοι ως ενήλικοι γνωρίζουμε ότι τέτοιο υποκείμενο δεν υπάρχει.
Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή και η φωνή αυτή χρειάζεται να δυναμώσει
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Απρίλιος 2020