Η Θεσσαλονίκη «πρωτοπορεί». Σε μια πόλη του μπετόν που δεν έχει ούτε μεγάλα πάρκα, ούτε ανεκτή κάλυψη πρασίνου, ο δήμαρχος μας, με την “εθελοντική προσφορά” των τρομολάγνων ΜΜΕ, εισηγείται και καταφέρνει από 31/3/2020 την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία από τις 14:00 έως τις 08:00 το πρωί της επομένης. Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης από τις 22/3/2020 αποκλείει την πρόσβαση για άσκηση και αναψυχή, σε όλο το δάσος του Σέιχ Σου. Το επιτυχές δίδυμο Τζιτζικώστα-Ζέρβα δίνει γραμμή που την ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες και άλλες πόλεις, δυστυχώς.
Τα μέτρα αυτά δεν προασπίζουν τη δημόσια υγεία αλλά το ακριβώς αντίθετο. H απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών σε υπαίθριους και δημόσιους ανοιχτούς χώρους δεν είναι απλά μέτρο καταχρηστικό, είναι μέτρο βλαπτικό εναντίον της δημόσιας υγείας και ατομικά επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική υγεία του καθένα και της καθεμιάς που το υφίσταται.
H συνολική απαγόρευση της κίνησης σε πάρκα, παραλίες, ανοικτούς χώρους αναψυχής και γενικά δημόσιους υπαίθριους χώρους ΔΕΝ βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως φαίνεται και από την ανάγνωση των στατιστικών δεδομένων τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια.
Με τη δύναμη της «δεδηλωμένης» υποταγής των πολιτών η εξουσία στις συνθήκες πανδημίας, προσπαθεί να μετακυλίσει τις ευθύνες της στους απλούς πολίτες. Η τρομολαγνεία των ΜΜΕ είναι καταστροφική για τη δημόσια υγεία. Όταν η κυβέρνηση τρομοκρατεί για να αποποιηθεί τις ευθύνες σχετικά με την εγκληματική αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας, τα ΜΜΕ προβάλουν παραπλανητικές εικόνες δήθεν συνωστισμού στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Σε αυτή την κατάσταση της παγκόσμιας πανδημίας και των ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας, η προάσπιση της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει την τακτική άσκηση σε φυσικό περιβάλλον. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού σώματος διατηρεί τις ενδεδειγμένες αποστάσεις και λαμβάνει με περισσή φροντίδα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν μπορεί να θεωρείται επικίνδυνος για τη διασπορά του ιού ένας ανοιχτός χώρος αναψυχής ενενήντα πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με ρεύματα αέρα και απόλυτη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Όταν σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, η σωματική άσκηση σε ανοιχτούς χώρους ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού και προάγει την ψυχική και φυσική κατάσταση, τα μέτρα απόλυτης απαγόρευσης κυκλοφορίας σε παραλιακά αστικά πάρκα δεν είναι απλά υπερβολικά, είναι επικίνδυνα! Η παρατεταμένη απαγόρευση της πρόσβασης σε υπαίθριους χώρους, και το φυσικό περιβάλλον επιφέρει μείζονα προβλήματα στη σωματική και ψυχική υγεία.
Άλλωστε, εάν το θέμα ήταν απλά ο συνωστισμός πλήθους ανθρώπων, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εφαρμογές ώστε κάθε ώρα να μην είναι παραπάνω από «Χ» άτομα στην παραλία. Μπορεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, εάν ήθελε να αποτρέψει το συνωστισμό στην παραλία της να προχωρήσει, με γνώμονα τη δημόσια υγεία, σε διακριτές λύσεις χωρίς να στερήσει την πολύτιμη για την ατομική υγεία σωματική άσκηση. Εάν είχε ως γνώμονα τη δημόσια υγεία θα αναζητούσε παρεμβάσεις για τις συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας, θα νοιαζόταν για την κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας, τις ευάλωτες ομάδες… Περιττό να συνεχίσουμε. Είναι απολύτως κατανοητό ότι σε αυτή την παγκόσμια πανδημία, η διατήρηση αποστάσεων χρειάζεται να συνυφανθεί με την κοινωνική αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση, την πολιτική υπευθυνότητα, την προσωπική εγρήγορση και παρρησία για να αντιμετωπίσουμε τον ιό που μας κυνηγάει.
Η απαγόρευση της απλής φυσικής άσκησης, της βόλτας, του «προαυλισμού» και των στοιχειωδών δραστηριοτήτων αναψυχής σε ανοικτούς χώρους είναι μέτρα επιβλαβή για τη δημόσια υγεία !!!
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Απρίλιος 2020